Beschikbaarheid: 147

Details evenement

Reserveren tot:21/04/2018 19:00
Start op:21/04/2018 19:30
Eindigt op:21/04/2018 22:00
Locatie:Kapel Klein Seminarie, Vrijheid 234, 2320 Hoogstraten

Beschrijving

Euregio Jeugdorkest brengt Humperdinck, Ljadov en Mahler
De grote symfonische muziek gespeeld door 90 jonge muzikanten

Het Euregio Jeugdorkest (EJO) geeft getalenteerde jonge muzikanten de kans om in orkestverband te (leren) musiceren. Zo komen ze in contact met de klassieke orkestliteratuur, die ze uitvoeren op openbare concertpodia. Twee jaar geleden bracht Mahlers Symfonie Nr. 2 het orkest nog tot in het wereldberoemde Concertgebouw in Amsterdam. Ditmaal zetten ze hun tanden in nieuw muzikaal materiaal en dat komen ze u tonen op zaterdag 21 april in het Klein Seminarie.

Voor de pauze speelt het EJO de ouverture uit de opera Hänsel und Gretel. De Duitse componist Engelbert Humperdinck (niet de bekende Engelse crooner met dezelfde naam) liet zich hiervoor inspireren door het sprookje van Hans en Grietje. Daarna volgen nog ‘Baba Yaga’, ‘Het betoverde meer’ en ‘Kikimora’, zeer sfeervolle muziek van de Russische componist Anatoli Ljadov. Na de pauze maken de muzikanten zich klaar voor een werk dat ook op het repertoire staat van de bekendste klassieke orkesten. Symfonie Nr. 5 is een van de beroemdste werken van de Oostenrijkse componist Gustav Mahler. Hij begint er aan te schrijven in de zomer van 1901. Een van de hoogtepunten uit de symfonie, allicht zelfs uit Mahlers oeuvre, is de schallende trompet die het orkestwerk zeer herkenbaar opent met een knipoog naar de 5de van Beethoven. Wanneer Mahler de laatste noot op papier zet in de zomer van 1902 is hij getrouwd met Alma Schindler, die zwanger is van zijn eerste kind. Het vierde deel van de symfonie, het Adagietto, is dan ook een muzikale ode van Mahler aan zijn geliefde. Het werd live gespeeld op de begrafenis van Robert Kennedy en door regisseur Luchino Visconti meesterlijk gebruikt in zijn filmklassieker Death in Venice. De muziek van deze symfonie vormt een spirituele tocht met dieptes en hoogten, vanuit de duisternis en de dood naar een stralend licht. Nog een interessant weetje: Mahler heeft zijn 5de symfonie op 5 maart 1906 zelf gedirigeerd op een concert in Antwerpen! Of zijn symfonische muziek ooit in Hoogstraten werd opgevoerd, daar hebben we vooralsnog niets over teruggevonden. Elke melomaan moet hier dus bij zijn! Het wordt een hoogstaande muzikale avond en je kan het allemaal beleven vlak bij huis, in de kapel van het Klein Seminarie en dankzij de precedenten van Mixtuur vorig jaar, op comfortabele stoelen!

Voor jongeren tot 18 jaar wordt een interessante korting voorzien. Voor 10 euro kunnen jeugdige muziekliefhebbers kennis komen maken met deze machtige muziek. Volwassenen betalen 18 euro voor een kaartje in voorverkoop en 22 euro aan de kassa.

©2022 vzw la:ch - info@vzw-lach.be

Search